Tvångsomhändertagande av barn är något av det mest ingripande som myndigheterna kan ta till. Därför har både föräldrar och barnet eller barnen själva rätt till offentligt biträde på statens bekostnad.
LVU står för Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52). Den gäller för barn och ungdomar under 21 år. LVU är en skyddslag och träder in bara när frivilliga åtgärder är uttömda eller det inte längre går att få till frivilliga åtgärder enligt Socialtjänstlagen (SoL SFS 2001:453). Det ska också föreligga en påtaglig risk för att den unges hälsa och utveckling skadas för att LVU ska bli aktuellt.
Tvångsomhändertagande kan ske på två olika grunder; förhållanden i hemmet eller den unges eget beteende.
Den första grunden, som finns i 2 § LVU, siktar på omsorgsbrister hos föräldrarna, psykisk och fysisk misshandel, vanvård, hedersrelaterade omständigheter och liknande.
I 3 § LVU finns den andra grunden, de så kallade beteendefallen. Den här grunden används när den unge har ett självdestruktivt beteende som missbruk, brottslig verksamhet eller annat social nedbrytande beteende.
Omedelbart omhändertagande
Ibland tycker Socialtjänsten att läget är så akut att den unge måste tas omhand omedelbart utan att först vidta frivilliga åtgärder och utreda hur man kan stötta familjen. Det kan t ex hända när Socialtjänsten anser att det finns risk att ett barn utsätts för sexuella övergrepp, omskärelse eller tvångsgifte. Det räcker då att Socialnämnden kan göra sannolikt att den unge kommer att beredas vård enligt LVU och att en utredning inte kan avvaktas.
Det kan också hända när en ungdom blir misstänkt för ett allvarligt brott som kan leda till häktning.
Om ett barn blir omedelbart omhändertagen ska Socialnämnden i kommunen underställa beslutet om omedelbart omhändertagande till Förvaltningsrätten inom en vecka. Om domstolen fastställer beslutet ska Socialnämnden inom fyra veckor ansöka om att den unge ska beredas vård enligt LVU eller vara fortsatt omhändertagen. Gör inte nämnden det, upphör beslutet att gälla.
Om ditt barn omhändertas omedelbart har både du som vårdnadshavare och den unge rätt till ett biträde.
Om du eller ditt barn befinner er i en situation där Socialtjänsten anser att det föreligger brister i hemmiljön eller att barnet utsätter sig själv för självdestruktivt beteende kan vi råda, hjälpa och stötta. Vi kan följa med dig på möten med Socialtjänsten och vi kan förklara hur de tänker och vad lagstiftningen säger. Det viktigaste för oss är att du får framföra din sida av saken och känna dig hörd samtidigt som du ska få alla information nödvändig för att förstå den juridiska process du befinner dig i. Kontakta oss så berättar vi mer!